Tüm öğrenciler ilk eğitim gününü davul setinin başında geçirmek ister. Ama o tabureye oturmadan önce aslında halledilmesi gereken çok temel konular vardır.
Bunların en başında baget tutuşu gelir. Sonra da baget tekniği yani stick control diye karşınıza bundan sonra bol-bol çıkacak şey. En başta bunları oturtmak için davul setine ihtiyacınız yok. Mümkünse bir trampet sehpası, bir çalışma pad’i, telefonunuza bir metronom uygulaması ve davul taburesi almanız yeterli olacaktır. Davul taburesi almaz da sandalyede oturup da çalışabilirsiniz ama daha sonra davulun başına geçtiğinizde tabure seviyesi sizi başlarda çok zorlayacaktır. En başından tabure ile hazırlığı yapmakta fayda var.
Baget tutuş tekniği her insanın fizyolojisine göre farklılık gösterebilir, dolayısı ile burada anlatacağım şeyler ortalama olması gerekenlerdir. Birinizin parmakları uzun olur, diğerinin eli büyük olur, bunlar tutuşları değiştirecek önemli ayrıntılardır. Size fotoğraflarla da anlatacağım, dünyada davulcular tarafından kullanılan iki baget tutuş tekniği vardır.
- Match Grip
- Traditional Grip
Traditional grip, yani geleneksel tutuş şekline Ricky Ford çok kızardı; Ne demek geleneksel, doğrusu bu, bunun gelenekseli mi olur derdi ☺
Öncelikle şunu netleştirelim; Nasıl tutmaya alışırsanız öyle öğrenir ve o yöntem size kolay gelir, dolayısı ile başta ikisine de çalışmakta fayda var. Yeri geldiğinde ikisinin de ayrı ayrı avantajlarını göreceksiniz.
Buraya bir de parantez açmak istiyorum.
Bir kısım eğitmen tutuş tekniğine hiç takılmaz, herkes kendi rahat şeklini bulsun der. Ben bu ekolden değilim. Sebebi de, zaten yolun en başında doğru şekilde tekniği oturtabilirsek, davulcular ileride kendilerinin en rahat pozisyonlarını zaten bulacaklardır.
Örneklerini çok gördüm. Kendi jenerasyonumda birlikte eğitim aldığım ve aynı şeylere dikkat ederek davul çalan herkes yıllar ilerledikçe tekniğini kendisine en rahat gelecek şekilde yorumlayıp doğru noktayı buldu. Ama baştan itibaren serbest bırakılan öğrencilerin davuldan bile ses çıkaramadıklarına çok şahit oldum. Özellikle önceden doğru eğitimi almamış öğrencilerin bu alışkanlıklarını değiştirmek sıfırdan başlatmaktan çok daha zor oluyor. Doğru öğretmen ile çalışmanın önemine tekrar işaret etmiş olalım.
Birinci tutuş’ta, Match Grip, bagetler sanki kollarımızın devamıymış gibi elimizde durur, bagetin dengesi bulunur, işaret parmağımızın ilk boğumuna oturan bageti karşıdan da baş parmağı ile sıkarız. Diğer parmaklar da bageti kavrar ama bu iki parmak gibi sıkmaz. Fotoğraflarda sırası ile tutma şekillerini inceleyebilirsiniz.
Geleneksel tutuş, Traditional Grip, sağ elini kullananlar için sağ el düz, sol elimizde ise bagetin içeriye doğru çapraz şekilde bakması pozisyonudur. Solaklar için de tam tersi. Sol elimizin avuç içi içeriye doğru bakar, sol eldeki baget ise ilkinden farklı olarak dengesi bulunarak baş parmak ile sıkıştırılır. Fotoğraflarda pozisyonları görebilirsiniz. Bagetin dengesini bulma konusunda da açıklayıcı bir videonun linkine buradan ulaşabilirsiniz.
Pozisyonlarımızı oturttuktan sonra ellerimizi, parmaklarımızı ve bağlantılı tüm kasları geliştirmemiz gerekiyor. İnsanlar normal hayatlarında elinde bir sopa ile saatlerce bu şekişde hareket etmedikleri için bilekler, el ve kol kaslarını bu yönde çalıştırmamış oluyorlar. Dolayısı ile biz bu konuya sanki yeni yürümeye çalışan bir bebek gibi yaklaşacağız. Bebek nasıl hemen ayağa kalkıp koşamıyorsa, biz de hemen davulun başına geçip inanılmaz bir rahatlıkla çalamayacağız. Sabırla önce emeklemeyi, sonra ayağa kalkıp dengede durmayı, kaslarımızı ve dengemizi geliştirdikten sonra da koşmayı öğreneceğiz.
Bunun için de önce Single’ları çalışacağız. Yani her elimizle tek-tek vurarak çalışmaya başlayacağız. Daha sonra single’lara aksan’lar vereceğiz. Bunlar oturduktan sonra double’lara geçip ardında rudiment ve derya deniz çalışmalarla kendimizi geliştirmeye devam edeceğiz.
Single, aksanlı single, double ve aksanlı double’lar ile ilgili videolara buradan ulaşabilirsiniz.
Evde pad ile çalışmak size hem tasarruf sağlayacak hem de davul konusunda davul başında çalacağınız şeylere göre daha hızlı bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.
Örneğin; Davul aldınız, bunu nereye kuracaksınız? Bizim enstrümanımız gitar ya da basgitar’a benzemiyor. Tam olarak yalıtılmış bir odamız yoksa herhangi bir apartman dairesinde davulu çalmamız imkansız. Davul aldınız ve davulu koyacak bir yalıtılmış yer kiraladınız. Daha davul çalmaya yeni başlıyorsunuz. Yaptığınız masraf gerçekten çok yüksek olacaktır. Hiç gerek yok. Arada bir bir ya da iki saat stüdyo kiralayıp tek başınıza davulun başında vakit geçirseniz çok daha mantıklı.
Pad ile çalışmak size her an evde çalışma konforu sağlayacaktır. Ev halklından başka kimse rahatsız olmaz. Kendi odanıza çekilip, metronomunuzu açıp rahatça günde birkaç saat çalışabilirsiniz. Bu size hem bir disiplin sağlayacak hem de birkaç hafta sonra tutuşlarınızla ilgili ciddi bir aşama kaydedeceksiniz.
Bu konuda Lin Records kanalında yer alan videoları mutlaka izleyin, anlamadığınız yerler olursa bana ulaşın, çalışmalarınızı doğru bir şekilde ilerletin.
Bir sonraki konumuzda görüşmek üzere, müzikle kalın.